Booking.com

Wednesday, August 3, 2016

Kenali 7 Pekerja Toksik Yang Perlu Anda HindariHampir semua pejabat mempunyai politiknya tersendiri. Politik pejabat ini adakalanya memberi impak yang positif dengan menggalakkan persaingan secara sihat, tetapi tidak kurang juga mampu membuatkan prestasi pekerja menurun. Menurut kajian di Universiti Harvard, pekerja toksik sangat merbahaya kerana sikap mereka ini boleh mempengaruhi orang sekeliling dan paling kritikal jika bos juga terpengaruh dengan mereka. Kesan daripada pekerja toksik ini sebenarnya merugikan syarikat dalam pelbagai aspek seperti kos, masa dan tenaga. Bagaimana untuk kenali pekerja-pekerja toksik ini? Di sini dikongsikan jenis pekerja toksik.

1. Kuat Mengampu
Ini adalah masalah yang paling besar dalam pejabat. Bagi sesetengah pejabat, seorang ketua yang bagus tidak akan menghiraukan pekerjanya yang kuat mengampu, tetapi lebih fokus kepada pencapaian mereka. KPI itu penting. Orang yang kuat mengampu ini biasanya tidak akan mempunyai pencapaian yang bagus, tetapi akan mengampu ketuanya dengan harapan dapat mengaburi pencapaiannya malah untuk mendapatkan apa yang diingini. Dan baginya, "Yes Boss" seolah-olah yes boss all the time walaupun cadangan ketua itu ada kepincangan dan perlu dibaiki.

2. Dahagakan Pujian
Bekerja dalam dunia korporat biasanya memerlukan kerjasama yang tinggi. Setiap individu akan memainkan peranan yang penting bagi menjayakan sesebuah projek atau task. Tapi pada masa yang sama, ada pekerja yang ingin pujian itu lebih kepadanya kerana merasakan diri lebih bagus daripada orang lain. Ini juga bahaya kerana sikap sebegini akan menurunkan tahap motivasi pekerja dalam pejabat.

3. Suka Mengungkit
"Kau kena ingat, disebabkan aku, kau dapat tawaran kerja di sini." Sekiranya anda menghadapi masalah ini, sebaiknya anda terus tukar tempat kerja atau pindah ke department yang lain. Sikap suka mengungkit ini akan terus lumpuhkan motivasi seseorang untuk bekerja dengan lebih rajin. Lebih-lebih lagi jika yang suka mengungkit ini datang dari senior atau superior anda.

4. Talam Dua Muka
Depan cakap lain, belakang cakap lain pula. Ini satu lagi toksik yang perlu anda hindari. Paling teruk apabila rakan sekerja yang dipercayai yang mempunyai sifat sebegini. Tanda-tanda yang jelas untuk kenali talam dua muka ialah apabila mereka tidak tahu yang kita tahu dia sedang berbohong.

5. Tidak Amanah
Tidak amanah ini selalu dikaitkan dengan duit. Pinjam duit tetapi tidak "pandai" untuk bayar balik. Belanja besar, sanggup beli yang berjenama tetapi pada masa yang sama hutang dengan rakan sepejabat belum dilangsaikan. Malah jika menipu claim, disuruhnya rakan untuk tolong cover line sekali. Sebaiknya, elaklah orang sebegini bagi menjamin fikiran yang tenang.

6. Selalu Negatif
Apa sahaja yang keluar dari mulutnya mesti sesuatu yang negatif. Orang itu salah, orang ini tidak betul. Ini juga bahaya. Harus diingatkan, seseorang yang boleh bercerita tentang keburukan orang lain kepada anda, bererti mereka juga boleh bercerita tentang keburukan anda kepada orang lain. 

7. Selalu Rasa Betul
Pekerja sebegini susah untuk bekerjasama terutama sekali apabila memerlukan teamwork. Pendapat orang lain tidak diterima lagi-lagi yang berjawatan lebih rendah daripada mereka. Idea orang lain dianggap enteng dan ideanya pula perlu didengari oleh semua pihak. Situasi sebegini boleh dilihat terutama sekali dalam bilik mesyuarat.

Mengapa kita perlu hindari pekerja toksik kerana apa yang penting di tempat kerja ialah kepuasan bekerja. Kepuasan bekerja dapat menjadikan suasana pejabat itu lebih harmoni dan secara tidak langsung akan meningkatkan prestasi secara menyeluruh. Sekiranya anda menemui pekerja toksik di tempat kerja anda, cepat-cepatlah bertindak yang sepatutnya sebelum terlambat.
Muhammad bin Kamarulazizi
Pengasas
Kindness Malaysia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...