Booking.com

Wednesday, September 11, 2013

Kepimpinan dan Parti Politik


Apabila diminta untuk menulis berkenaan dengan pimpinan UMNO, saya terkedu seketika. Jarang sekali 
saya menulis berkenaan dengan hal-hal melibatkan politik, kerana bagi saya, biarlah mereka yang lebih arif menulis berkenaan dengan hal-hal politik Tanah Air. 

Kepimpinan ini adalah suatu yang amat subjektif. Apa yang saya pelajari sekarang (semester akhir MBA dalam pengurusan strategik) di sebuah IPTA tempatan, kepimpinan sebuah organisasi ini amat berkait rapat dengan perancangan strategik oleh pengurusan tertingginya. Perancangan strategik ini boleh dibahagikan kepada tiga bahagian. Yang paling atas ialah pengurusan tertinggi (strategic) dimana mereka ini menentukan hala tuju sebuah organisasi. Bahagian kedua pula ialah taktikal (tactical) dimana mereka ini lebih fokus kepada kaedah implimentasi polisi dan hala tuju sebuah organisasi dan yang terakhir ialah operasi (operation) dimana operasi harian dilakukan bagi memastikan objektif dan hala tuju sebuah organisasi ini dapat dicapai dalam tempoh yang ditetapkan.

Setiap bahagian ini berkait rapat dengan kepimpinan. Setiap bahagian memerlukan seorang pemimpin yang dapat memastikan objektif dan hala tuju organisasi berada di atas landasan yang sepatutnya. Apabila menyebut berkenaan dengan parti politik, hal sebegini juga tidak terkecuali. Untuk UMNO mencapai objektif dan hala tuju partinya, seluruh kepimpinan serta ahlinya perlu jelas dengan apa yang telah dirancang dan ditetapkan oleh pengurusan tertinggi. Misi dan visi sebuah organisasi ini amat penting. Jika seorang pemimpin itu sendiri tidak jelas dengan visi dan misi ini, maka tidak mustahil ahli dibawah pimpinannya juga akan bergerak luar dari landasannya. Pemimpin terutama sekali di bahagian taktikal dan operasi yang tidak dapat menggarap sepenuh misi dan visi sebuah organisasi harus diberi pendedahan secukupnya agar mereka betul-betul faham. Atau pilihan lain ialah singkirkan mereka! Pilihan untuk singkirkan mereka digunakan agar virus yang dibawa oleh pemimpin tersebut dapat disekat kerana ingin mengelakkan dari ahli-ahli di bawah juga mempunyai cara fikir yang sama.

Tersiar dalam Harian Metro 12 September 2013

Muhammad bin KamarulaziziRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...