Booking.com

Wednesday, August 28, 2013

Merdekanya Kita


Kemerdekaan, sebuah erti yang cukup bermakna buat rakyat Malaysia. Sejarah mengajar kita bagaimana erti hidup sabar terutama sekali semasa zaman penjajahan. Perit jerih pejuang-pejuang kemerdekaan ini dinikmati oleh kita zaman sekarang.

Sudah 56 tahun berlalu, keamanan dan kebebasan yang dikecapi ini adalah nikmat yang patut disyukuri. Bagi saya erti sebuah kemerdekan itu ialah kebebasan. Kebebasan untuk menentukan hala tuju sendiri, atau wawasan sebuah negara yang ingin dikecapi.

Kemerdekaan ini menunjukkan yang kita sudah berjaya melepasi satu halangan dan cabaran dalam hidup. Kita dapat lihat masih banyak negara yang walaupun sudah merdeka, tetapi keamanan sudah dirobek oleh anasir-anasir dalaman yang menjadi virus kepada kestabilan sebuah negara. Begitu juga dari aspek seorang individu, merdekanya seorang individu itu apabila dirinya tahu hala tujunya. Namun sekiranya individu tersebut sudah tercemar minda dan hatinya, ini adalah tanda di mana dirinya masih dibelenggu "penjajah" walaupun secara tidak sedar. Malah ada yang selesa membiarkan diri dijajah sepenuhnya oleh pengaruh negatif ini.


Harapan kita agar kita menjaga keharmonian yang dikecapi negara kita, suatu nikmat yang amat berharga. Kita sendiri juga perlu kukuhkan jati diri, agar hala tuju kita sentiasa jelas dan sentiasa fahami tujuan asal hidup kita di bumi ini.

Diterbitkan dalam Harian Metro 29 Ogos 2013

Muhammad bin Kamarulazizi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...