Booking.com

Wednesday, April 24, 2013

Kempen PRU 13Pengumuman calon bagi setiap Parlimen dan DUN selesai dijalankan dari kini semua menanti bagi menghadapi pilihanraya yang bakal dilangsungkan pada 5 Mei 2013 ini. Bendera serta kain rentang dipacak dimerata tempat menunjukkan kesungguhan setiap parti berkempen bagi memenangi kerusi yang dipertandingkan setiap lima tahun ini.

Secara peribadi, saya lihat pilihanraya kali ini lebih meriah berbanding dengan pilihanraya sebelum ini. Pelbagai teknik digunakan untuk berkempen seperti penggunaan pelbagai bahasa dan tulisan, gambar-gambar calon serta papan tanda manifesto bagi menarik perhatian orang ramai. Jelas kelihatan masih lagi ramai yang berada di atas pagar dan tidak tahu parti atau calon mana yang perlu dipilih. Adakah diambil kira dari segi calon atau parti politik itu sendiri.

Kempen yang diadakan ini sedikit sebanyak akan mempengaruhi persepsi orang ramai tentang pihak mana yang mereka akan pilih. Bagi mereka yang sibuk dan kurang mengikuti perkembangan semasa, sudah pasti akan tertarik dengan poster serta papan tanda yang menonjolkan kredibiliti sesebuah parti.

Namun dengan adanya lambakan bendera dan poster ini, saya agak tidak selesa dengan bendera dipasang yang mengganggu lalu lintas, seperti di lampu isyarat dan yang menghalang papan tanda jalan. Adakala agak sukar untuk melihat tanda pada lampu isyarat yang telah menyebabkan trafik meningkat. Perkara ini perlu dielak kerana akan membantut usaha parti yang ingin 'mempromosikan' parti mereka, disebaliknya menyebabkan orang marah atas kesilapan yang tidak disedari.

Muhammad bin Kamarulazizi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...